Πολλαπλά inboxes από τα Labs του Gmail και που μας χρειάζονται

Τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις νέες δυνατότητες του Gmail.

Πρώτα με τη προσθήκη του κουμπιού “move to” που το έφερε πιο κοντά στη λογική των φακέλων που έχουμε συνηθίσει από τα άλλα email, χωρίς όμως να χάσουν τη λειτουργικότητα τους τα lebels, έπειτα με την ανεξαρτητοποίηση των Gmail Tasks και σήμερα με τα “πολλαπλά εισερχόμενα”.

Τι είναι το multiple inboxes ή multiple views καλύτερα;

Το multiple inboxes είναι η νέα δυνατότητα του Gmail να εμφανίζει εκτός από τη λίστα των εισερχόμενων emails επιπλέον πέντε “ομάδες” από email με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει ο χρήστης. Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει πολλά μηνύματα μπορεί να ρυθμίσει το Gmail να του δείχνει δεξιά και μόνα τους τα email που έχουν έρθει από το αφεντικό ή αυτά που έχουν σταλεί από το facebook. Στην ουσία δηλαδή είναι ένας τρόπος να φιλτράρεις και να εμφανίζεις και μόνα τους κάποια μηνύματα ώστε να έχεις καλύτερο έλεγχο στα εισερχόμενα.

Gmail Multiple Inboxes
Gmail Multiple Inboxes

Πως ενεργοποιείται αυτή η δυνατότητα;

Το multiple inboxes είναι μια προσθήκη του Gmail Labs και ενεργοποιείται όπως όλες οι επιλογές του Labs. Πηγαίνεις settings -> στη καρτέλα labs και ενεργοποιείς το multiple inboxes. Με την ενεργοποίηση στο δεξιό τμήμα της αρχικής οθόνης του Gmail εμφανίζονται δύο ομάδες. Τα μηνύματα με αστέρι και όσα είναι drafts (πρόχειρα). Αυτές οι επιλογές μπορούν να αλλάξουν ή να προστεθούν κι άλλες από τα settings -> καρτέλα multiple inboxes.

Πως επιλέγω ποια μηνύματα θα εμφανιστούν δεξιά;

Η επιλογή των μηνυμάτων γίνεται με τη βοήθεια των τελεστών του Gmail search για τις σύνθετες αναζητήσεις.  Στην ουσία άλλωστε το multiple inboxes είναι η δυνατότητα να εμφανίζονται οι αναζητήσεις που κάνουμε συχνά στο δικό τους χώρο. Για παράδειγμα το φίλτρο from:[email protected] κρατάει μόνο τα email της Angelina ή το from:Andriana εμφανίζει τα μηνύματα από τις Ανδριάνες (και τη Lima και τη Sklenarikova στο δικό μου inbox). Μερικά παραδείγματα:

  • subject:party τα μηνύματα που στο θέμα τους έχουν τη λέξη party
  • label:interesting – όσα έχουν ετικέτα interesting
  • facebook – όσα περιέχουν τη λέξη facebook (και όχι όσα έχουν έρθει από το facebook)
  • -facebook – όλα εκτός από αυτά που περιέχουν τη λέξη facebook (πολύ χρήσιμο)
  • to:[email protected] τα μηνύματα που έχουν σταλεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Πολύ χρήσιμο γι’ αυτούς που έχουν ρυθμίσει το gmail να παρακολουθεί κι άλλους POP λογαριασμούς. Με αυτό το κριτήριο κρατάει μόνο τα μηνύματα που έχουν σταλεί στο συγκεκριμένο email. Εμπειρικά ξέρω ότι ταιριάζει πολύ και με τα cc:[email protected] και bcc:[email protected] χρησιμοποιώντας τον τελεστή OR ώστε τελικά να τα πιάνει όλα.

Μάλιστα το τελευταίο παράδειγμα νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο αφού φαντάζομαι μία από τις χρησιμότερες δυνατότητες του multiple inboxes είναι ακριβώς αυτή, να δείχνει δηλαδή ομαδοποιημένα τα μηνύματα που τραβάει το Gmail από άλλους POP λογαριασμούς. Μάλιστα ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το multiple inboxes αυτή τη στιγμή μπορεί να δημιουργήσει πέντε “ομάδες” μηνυμάτων όσοι ακριβώς και οι επιπλέον λογαριασμοί που μπορεί να ρυθμιστεί να εμφανίζει.

Αυτή η νέα δυνατότητα του Gmail λοιπόν αν και αφορά τελικά αυτούς που κάνουν εντατική χρήση του Gmail με πολλά μηνύματα και λογαριασμούς και χρησιμοποιούν labels και αυτόματα φίλτρα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σε πιο απλές περιπτώσεις ειδικά σήμερα που οι οθόνες 16:9 έχουν γίνει στάνταρ και έχουν αρκετό χώρο δεξιά (?).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *